+31 (0)6-123 081 44
info@ajcprojectmanagement.nl

STeuntje – Omdat weten waar je niet goed in bent, ook heel handig is…

STeuntje – Omdat weten waar je niet goed in bent, ook heel handig is…

Toen ik net in Valkenswaard woonde, werden hockeyteamgenoten langzaam mijn vriendinnen. Toen zij me vertelden dat ze het hockeyveld in de zomer verruilden voor een corsotent, werd er meteen achteraan geroepen “dat ik ook maar eens mee moest gaan. Want dat was nou echt iets voor mij.” Ze hadden gelijk. Na een paar weken meedraaien was ik verkocht. In een corso-buurtschap werk je samen met een club mensen aan iets bijzonders voor de 2e zondag van september. En die club mensen is daarin misschien nog wel het meest interessant. Echt zo’n verschillende types komen voorbij en dat met één gezamenlijk doel. En dat klikt, van jong tot oud. En als ik daar rationeel over nadenk, kan dat eigenlijk niet. Of ja, wel dus. Zoveel verschillende achtergronden bij elkaar, verschillende overtuigingen, niveau’s, levens. En toch staan de neuzen in zo’n tent allemaal dezelfde kant op.

In de loop der jaren leer je al die mensen beter kennen, zie je ze groeien, zeker de jeugd. Een van de jonkies was 14 toen ik begon bij mijn buurtschap. Het begon 5 jaar geleden met seksuele voorlichting, door mij en nog iemand aan hem en een paar vrienden. Dat werd niet altijd logisch gevonden, maar de praat in zo’n corsotent is vaak lekker plat en ongegeneerd. En ik ben van mening dat alle beestjes gewoon bij naam mogen worden genoemd tegenover pubers, ook al was niet iedereen het er mee eens. Die jongens weten al veel meer op die leeftijd dankzij het wereldwijde web dan je misschien zou willen, dus zoveel nieuws vertel je niet. En als mijn belangrijkste boodschap is dat je simpelweg kei lief moet zijn voor degene met wie je in bed ligt, vind ik het absoluut geoorloofd.

Nu goed, wat dus begon met die voorlichting, is inmiddels geëvolueerd in een corso-vriendschap en inmiddels zijn deze koters van toen volle bak aan het studeren en beginnen ze zichzelf pas echt te leren kennen. In één van die jongens herken ik veel van mezelf als 19-jarige. En buiten dat ik graag zijn verhaal hoor, kan ik hem (hopelijk) ook helpen. Laatst vertelde hij over groepswerk in zijn studie. Hij pakt graag de coördinatie bij zo’n groepsopdracht (deed ik ook), begint met het uitschrijven van het te volgen proces met de daarbij behorende planning (deed ik nog veel erger) en heeft bovenal een hekel aan groepsgenoten die de planning niet honoreren (aarrghhh, de herkenbaarheid). Het grappige was vooral dat hij vertelde dat hij het begin van zo’n proces helemaal niet leuk vindt. Hij doet het wel, maar fijn is anders. Het begint namelijk vaak met een brainstorm en, om zijn eigen woorden te gebruiken, ‘dat kan hij dus echt niet’.

Het was zo fijn om hem daarin te kunnen vertellen dat dat dus echt niet erg is. Ik kan het namelijk ook niet. Ik ben niet de dromer met de roze bril op de roze wolk. Ik ben niet degene met de wilde ideeën. Ik zal niet met de nieuwste innovatieve overdenkingen komen. De nieuwste snufjes en uitvindingen komen niet uit mijn koker. Daarvoor moet je niet bij mij zijn. En ook niet bij mijn corso-maatje dus. Heel lang heb ik gedacht dat ik dat wel moest kunnen, want ik moest alles kunnen. Inmiddels weet ik wel beter. Ik kan wel heel hard proberen om het wel te kunnen, maar daar ligt mijn kracht niet. Daar heb ik simpelweg wat hulp, wat steun, bij nodig. Dus ik ben gestopt met het willen krijgen van geniale ideeën. Maar…

Heb je wel een geniaal idee, een wens, een vonkje, hoe klein ook? Dan ben ik op mijn best. Dan geef ik dat idee alle handen en voeten die het nodig heeft om tot een volwaardig project of product te komen. Dan kan ik ervoor zorgen dat alle mitsen en maren overdacht zijn voordat je er zelf überhaupt aan toe komt. Dan maak ik van die wens een werkelijkheid. En aangezien er genoeg dromers, wensen en ideeën in deze wereld leven, verwacht ik nog lang niet klaar te zijn. En mijn corso-maatje ook niet.

2 reacties

  1. Maaike schreef:

    Ge-wel-dig!

  2. Martijn schreef:

    Bijzonder openhartig om dit te lezen, sprankelend …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *